Delovni čas

 

KAVARNA / TERASA


NED - SRE: 09:00 - 01:00

ČET - SOB: 09:00 - 03:00

 

 

KLUB - LOUNGE

 

PON - NED: Po dogovoru
ČET - SOB: 22:00 - 03:00

 

 

 

RESTAVRACIJA


PON - SOB: 12:00 - 22:00

NED in PRAZNIKI: Po dogovoru.

Kontakt

 

Terra Australis d.o.o.

Resljeva cesta 44

 

PE: Nebotičnik

Štefanova 1

 

 

INFO in REZERVACIJE

E: info@neboticnik.si

T: +386 40 66 88 00

Kontaktna oseba: Nastja Pozelnik

 

Kako do nas

O nebotičniku

Nebotičnik, markantna zgradba sredi centra Ljubljane je bila prva visoka stavba zgrajena leta 1933. Vitka stolpnica z ravnim fasadnim ogrinjalom, enakomerno razdeljenimi pravokotnimi okni s kamnitimi okvirji, poudarjenim pritličjem in polkrožnimi odprtinami kavarne pod vrhom, je še danes čar mesta Ljubljane.

 

 

Unikatno zgrajeno krožno stopnišče v središču zgradbe, še danes slovi po svoji neverjetni natančnosti ter uspehu znanega slovenskega arhitekta Vladimirja Šubice. Ljubljanski nebotičnik je bil zgrajen 21.februarja leta 1933. Po naročilu Pokojninskega sklada ga je projektiral arhitekt Vladimir Šubic. Objekt je bil postavljen na mestu nekdanjega srednjeveškega samostana, v same temelje ljubljanskega Nebotičnika pa je vzidana tudi pesnitev Otona Župančiča "Da naše zrno bo imelo leho in nam bo letina pod varno streho".

 

 

Ob otvoritvi je bila to najvišja stavba v srednji Evropi in do druge svetovne vojne najvišja stavba na Balkanu. Okrašena je s štiri metre visokim kipom v višini 6.nadstropja, ki ponazarja v prihodnost zazrte Genije. Monumentalno preddverje v pritličju je obloženo s poliranim podpeškim marmorjem, krasijo pa ga 4 glave penatov, po grško-rimski mitologiji hišnih varuhov, zavetnikov doma in družine. V višja nadstropja je že tedaj vozilo dvigalo, kar je bila velika novost, sicer pa je za dostop zgrajeno tudi monumentalno spiralno stopniščeKavarna je bila ob otvoritvi urejena z izbrano opremo in dekoracijo po vzoru ameriških kavarn. Stene so bile obložene s kraškim marmorjem, strop okrašen z zlatim meandrom na modri podlagi, na oknih pa so veličastno prikrivale svetlobo žametne zavese. Razgled na mesto je bil že tedaj veličasten.

 

 

Zasnova temelji na neoklasičnih in art déco stilih in se ponaša s pilastri v zgornjih nadstropjih. Oblika sledi klasični tripartitni delitvi stolpnice, katerega začetnik je ameriški arhitekt Louis Sullivan. Zgradba Nebotičnika deluje tako, da na ulico in pešce učinkuje homogeno. Na fasadi so enakomerno razporejena pravokotna okna z okvirjem iz kamna, poudarjenimi v pritličju in prvem nadstropju in polkrožnimi okni v klubu v 11. nadstropju.

Nebotičnik je visok nekaj čez 70 m ter zgrajen potresno varen. Za tedanji čas so bile zanimive stropne luči z jedkanimi stekli in posebno ogledalo pred vstopom v kavarno, ki je ob pogledu vanj oblikovalo vitko linijo telesa.

 

 

Znameniti Nebotičnik svojo kulturo ohranja že osem desetletij. Njegova podoba ter veličasnost ostajata skozi leta enaka, le zgodba o njem se nadgrajuje. 

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.